perjantai 3. tammikuuta 2014

Katsaus kirjavuoteen 2013

Kirjoja ja muuta elämää



Kirjavuosi 2013 oli taivaallinen. Nautin lukemisesta varmaan enemmän kuin koskaan, ja kohdalleni osui toinen toistaan hienompia lukuelämyksiä. Jossain vaiheessa keksin lisätä blogini ylätunnisteeseen blogilleni eräänlaisen johtoajatuksen: Lukemisen juhlaa arjen keskellä. Siltä se on tuntunut.

Kun perustin Luettua elämää -blogin syksyllä 2012, elin arkea, jossa käteeni oli kasvanut uusi uloke nimeltään tiskirätti. Olin vuorotteluvapaalla, hoidin viisivuotiasta kolme arkipäivää kotona, saattelin ekaluokkalaiset päivittäin kouluun ja kotiin, odotin kuopusta. Tuntui, että olin koko ajan väsynyt ja kiukkuinen ja joko luutu, pyykkipoika tai kauha kädessä. Öisin valvoin ja luin, ja kun sain blogini perustettua, kurotin näppäinten kautta keittiön ulkopuoliseen elämään.

Kirjavuodesta 2013 ei voi kirjoittaa, ellei kirjoita myös pienen pojan syntymästä. Helmikuussa meille syntyi neljäs lapsi, joka mullisti elämän tavalla, joka on vauvojen etuoikeus: vauvasta tuli kuningas, kuten isoveli totesi. Koko vuosi on peittynyt mielessäni onnelliseen sumuun, jossa vauva, lapsiperheen arki ja kirjaelämykset sekoittuvat suloiseen sekasortoon. Tiedän, mitä tarkoittaa sanonta "väsynyt mutta onnellinen" - ja välillä pelkästään väsynyt. Onneksi on kirjat.

Kirjallisia tapahtumia vuonna 2013


Kirjavuoden iloja ovat olleet lukupiirikokoontumiset, kuten aina. Rakkaitten ystävien tapaamiset ja kirjakeskustelut lämmittävät pitkän aikaa. Vuosien tauon jälkeen pääsin myös Helsingin kirjamessuille, ja ensimmäistä kertaa osallistuin Tampereen Työväenkirjallisuudenpäiville. Molemmissa tuntui elähdyttävältä vierailla.

Bloggaajana pääsin osallistumaan muutamaan yhteiseen blogitempaukseen. Kesällä osallistuin elämäni ensimmäiseen lukumaratoniin, syksyllä ostin täysihintaisen kirjan ja osallistuin lukutaitokampanjaan, josta jäi erityisen hyvä mieli. Kun kirjabloggajat lukivat Helsingin Sanomien äänestyslistan  Sata parasta 2000-luvun kotimaista kirjaa, luin listalta kaksi kirjaa: Hannu Väisäsen Toiset kengät ja Eve Hietamiehen Yösyötön. Kirjabloggaajien joulukalenterissa sain laatia ensimmäisen luukun.

Tampereen ensimmäinen kirjabloggaajien tapaaminen marraskuussa oli ihana ja lämminhenkinen tilaisuus Vihtorin kirjastossa, ja tapaamisille on luvassa jatkoa tänä vuonna. Maltan tuskin odottaa.

Tilastoja vuodelta 2013


Luin vuoden 2013 aikana 111 kirjaa, eli edellisvuoden  kirjamäärä (95) ylittyi 16 kirjalla. (Viisi kirjaa on vielä bloggaamatta.) Naiskirjailijoiden teoksia näistä oli 62 ja miesten kirjoittamia 53. Huomaan, että tartun helpommin naisten kirjoittamiin kirjoihin, mutta klassikkokirjat, joita luin lokakuussa, tasapainottivat tilannetta. Vanhat klassikothan ovat miesten kirjoittamia, ja siihen on yhteiskunnalliset syynsä. Klassikoita luin viime vuonna 25 (tässä ovat mukana myös lastenkirjallisuuden klassikot). Määrä voisi olla isompikin, sillä harvoin, jos koskaan, olen lukenut huonoa klassikkoa. Historia on parhaat valinnut.

Vuoden kirjapinosta kotimaisia kirjoja oli 75 ja käännöskirjallisuutta 36 nimekettä. Oikeastaan olen jopa hämmästynyt, että käännöskirjoja kertyi noinkin paljon, sillä kotimainen kirjallisuus on aivan erityisesti sydäntäni lähellä. Käännöskirjoista 29 oli englannista käännettyjä, toiseksi eniten oli venäjästä käännettyjä kirjoja.

Lanukirjoja, eli lasten- ja nuortenkirjoja, tuli luettua 43, joista 13 oli kuvakirjoja ja seitsemän nuortenkirjoja. Lastenromaaneissa oli kolme Harry Potter -sarjan kirjaa, joten voin kehua lukeneeni ääneen tuntitolkulla. (Kaikkia luettuja kuvakirjoja en ehdi bloggaamaan. Bloggaan yleensä erityisen mieleenpainuvat, hauskat tai klassikkomaineiset kirjat.)

Vuonna 2013 ilmestyneitä, uunituoreita kirjoja listalleni kertyi 29 kappaletta, ja niistä suurin osa oli kotimaisia uutuuksia, esikoiskirjoja tosin vain pari. Näistä tämän vuoden uutukaisista kuulette lisää Blogistanian parhaat kirjat -äänestyksen yhteydessä tammikuun lopussa. Lukupinossani on vielä kolme viime vuoden kirjaa, jota yritän lukea ennen äänestystä.

Luin vuoden aikana paitsi romaaneja myös novelleja, ja paitsi epiikkaa myös lyriikkaa ja draamaa. Listoilleni kertyi kuusi novellikokoelmaa ja kuusi runoteosta, joista yksi oli Kirsi Kunnaksen lastenrunoklassikko Tiitiäisen satupuu. Yksi näytelmäkin tuli luettua ja nähtyä: Sirkku Peltolan pysäyttävä Ihmisellinen mies. Tietokirjoja luin vain kaksi kappaletta, ja niistä kirjoitan Blogistanian-äänestyksen yhteydessä. Näyttää siltä, että voin osallistua kaikkiin neljään äänestykseen.

Viihdekirjallinen paheeni, jännityskirjallisuus, jäi viime vuonna aika vähiin, sillä luin vain 12 dekkaria. Tämä lukeminen on selvästi vähentynyt lasten syntymän jälkeen. Huomaan, että minun on lähes mahdoton lukea kirjoja, joissa lapset joutuvat rikoksen uhriksi. Lisäksi dekkarimakuni on hyvin pohjoismainen, eli olen tottunut erinomaisiin dekkareihin - ehkä pettymyksiä on tullut viime vuosina turhan monta, enkä uskalla tarttua mihin tahansa. Onneksi on blogit, joista voi etsiä uusia, mielenkiintoisia dekkareita, esimerkiksi Siilo ja Yönäytös kiinnostaisivat nyt kovasti.

Vuoden 2013 parhaat lukuelämykset


Laadin omaksi ilokseni, ja toivottavasti myös lukuvinkeiksi, listoja vuoden parhaista kirjoista. Kirjoja oli paljon, ja niiden joukossa oli paljon erinomaisia kirjoja. Kokosin listat aakkosjärjestyksessä, koska vuoden ehdotonta huippua en pysty nimeämään. Sokerina pohjalla ovat vielä vuoden parhaista parhaat...

Parhaat kotimaiset

Leena Krohn: Hotel Sapiens
Heidi Köngäs: Dora Dora
Joel Lehtonen Putkinotko
Inka Nousiainen: Kirkkaat päivä ja ilta
Toivo Pekkanen: Lapsuuteni
Pauliina Rauhala: Taivaslaulu
Joni Skiftesvik: Tuulenpesä
Jari Tervo: Esikoinen
Hannu Väisänen: Taivaanvartijat
Benedict Zilliacus: Kertomus kadonneesta saaresta

Parhaat käännöskirjat

Mihail Bulgagov: Saatana saapuu Moskovaan
Sergei Dovlatov: Matkalaukku
John Galsworthy: Omenapuu
John Irving: Minä olen monta
Yiyun Li: Kulkurit
Alice Munro: Kerjäläistyttö (bloggaus tulossa)
Haruki Murakami: Sputnik-rakastettuni
Jose Saramago: Elefantin matka
R. L. Stevenson: Aasin kanssa matkalla Sevennien vuorimailla
Paul Theroux: Joulukortti

Parhaat lanut

Aapeli: Vinski 1 ja 2
Chris Haughton: Voi sinua, Sulo!
Kaarina Helakisa: Elli velli karamelli
Kirsi Kunnas: Tiitiäisen satupuu
Heli Laaksonen ja Elina Warsta: Aapine
Hannu Mäkelä: Ääni, joka etsi Laulua
Laura Lähteenmäki: Iskelmiä
Lea Pennanen: Piilomaan pikku aasi
Jussi Siirilä: Barrikadikesä
Paul Theroux: Joulukortti

Parhaat runoteokset

Vilja-Tuulia Huotarinen: Seitsemän enoa
Wislawa Szymborska: Täällä


Parhaat dekkarit

Åke Edwardson: Melkein kuollut mies
Ursula Poznanski: Vii5i


Vuoden kummallisuudet (irlantilaiset!)

Roddy Doyle: Rover pelastaa joulun
James Joyce: Runoja pennin kappale (bloggaus tulossa)

Näistä kaikista ihanuuksista syvimmän jäljen jättivät nämä kuusi ikimuistoista kirjaa:

1. Mihail: Bulgagov: Saatana saapuu Moskovaan, joka oli absurdi ja satiirinen, karmea ja kaunis
2. Leena Krohn: Hotel Sapiens, joka oli ironinen ja terävä, filosofinen ja herättävä
3. Joel Lehtonen: Putkinotko, joka oli rönsyilevä ja helteinen, kurja ja rakastava
4. Jose Saramago: Elefantin matka, joka oli riemukas ja haikea, tarinallinen ja kiehtova
5. Hannu Väisänen: Taivaanvartijat, joka oli aistillinen ja kepeä, vahva ja hauska
6. Benedict Zilliacus: Kertomus kadonneesta saaresta, joka oli nostalginen ja syvällinen, kirkas ja koskettava

Vuoden 2014 lukutavoitteet


Tänä vuonna lupaan lukea vähemmän, mutta entistä parempia kirjoja. Lupaan lukea myös vähemmän sanoja, mutta entistä merkityksellisempiä sanoja - siis runoutta. Aion sukeltaa irlantilaiseen kirjallisuuteen lukupiirin Dublinin-matkaa varten. Lisäksi Tove Jansson- juhlavuoden kunniaksi yritän lukea mahdollisimman paljon hänen kirjojaan.


Kiitos kaikille lukijoilleni kuluneesta lukuvuodesta! Kiitos kannustavista ja keskustelevista kommenteista ja lukuvinkeistä! Toivotan teille lukuisaa uutta vuotta - lentäköön ajatuksenne sanojen avaruuteen!

26 kommenttia:

  1. Kiitos kiinnostavasta tekstistä. Kuvailet ihanasti vauvan syntymän jälkeistä elämää - lokakuussa 2013 syntyneen kuopukseni äitinä pystyn löytämään ajatuksistasi jotain tuttua. :) Ihanaa kirjavuotta 2014!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin, ihania kirjoja Sinunkin vuoteesi! Välillä toivon, että osaisin nauttia kotitöistä, enkä kaipaisi muuta sisältöä elämääni. Vauva on ihana, lapset suuri ilo, mutta ilman lukemista en varmaan olisi järjissäni. Bloggaaminen on tuonut vain lisää intoa harrastukseen.

      Poista
  2. Hieno kirjavuosi sinulla ja mikä kirjamäärä! Wau!

    Sinulla on hienoja kirjahelmiä. Hotel sapiens oli yksi kirjavuoden huikeimmista kotimaisista minullakin.

    Tervetuloa muuten kirjahaasteeseen, joka liittyy Tove Janssonin kirjoihin. Oletko sinä haasteessa Nipsu vai Muumipappa vai peräti Muumimestari?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Blogien ansiosta löydän hyviä kirjoja koko ajan lisää! Kirjavuodesta tuli aivan huippu.

      Kiitos haastekutsusta! Olen jo aloittanut muumien lukemisen, joten osallistun aivan varmasti.

      Hotel Sapiens on yksi kurjahelmistä tänä vuonna, ehdottomasti tärkeä kirja.

      Poista
  3. Nopea huikkaus vain töiden keskeltä: ihanaa, listasi ja koko postauksesi oli yhtä mukava ja kiinnostava kuin oletinkin! Arvasin, että löytäisin listaltasi monta tuttua kirjaa ja lisäksi monia lukuvinkkejä. Näin kävi.

    Uuden kirjavuoden suunnitelmasi kuulostavat hyviltä nekin. Toivon, että lukeminen pysyy sinulle yhtä antoisana tänäkin vuonna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kauniista sanoista, Jenni! <3 Hyviä kirjoja pitää hehkuttaa!

      Meillä taitaa olla paljon yhteisiä suosikkeja. Erityisesti klassikot sykähdyttävät, joten luulen, että muumien lukeminen ja irlantilaisklassikot luonnistuvat hyvin. Runoklassikoita ajattelin myös lukea edes muutaman.

      Poista
  4. Olisipa mielenkiintoista tietää oma vuodessa luettujen kirjojen määrä, veikkaisin noin viittäkymmentä eli noin kirja per viikko. Tosin laskentaa mutkistaa se, että kesällä luen paljon ja tänä syksynä tenttikirjat ovat vieneet tilaa kaunokirjallisuudelta. Yllättävän paljon löytyi uettuja noilta suoikkilistoiltasi. Hannu Väisäsen Taivaanvartijasta tykkäsin minäkin, ehkä paras Väisäsen kirjoista. Tuo Saatana saapuu moskovaan pitäisi ehkä ottaa työn alle, mutta on varmaankin sellainen opus, että vaatii lukurauhan, joten jäännee keväälle/kesälle. Yhtä hyvää, jos ei taivaallista kuitenkaan kirjavuotta 2014!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan, että olet ahkera lukija. Joskus Nivala-vuosina katselin teidän perhettä Nivalan kirjastossa ja haaveilin omasta perheestä.:) Jospa elämä olisikin silkkaa kirjastoreissua eikä niitä pyykkivuoria muistaisi kukaan...

      Olen samaa mieltä Taivaanvartijoista, eli pidän sitä Väisäsen parhaana, vaikka Kuperat ja koverat on lukematta. Siinä on huimaa lennokkuutta.Saatana saapuu Moskovaan vaatii todellakin sulattelemista ja avointa mieltä, sekä aikaa.

      Hyviä kirjoja, myös tenttikirjoja, Sinunkin vuoteesi, Päivikki!

      Poista
  5. Mainio kirjavuosi sinulla ja hyvää uutta kirjavuotta 2014! Bongasin listaltasi tuon Omenapuun, joka on kirjahyllyssäni odottelemassa... kuulostaa todella houkuttavalta, kun luin nyt arviosi.

    Katselin tänään juuri dekkareita kirjastosta, mutta sama minullakin, että ei oikein nappaa niin kuin ennen. Yhden jännitysmomentin kyllä voisi pitkästä aikaa lukea, kun päättäisi sitten minkä, joka olisi sitten kanssa hyvä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää kirjavuotta myös Sinulle, Sara! Omenapuu on pieni helmi, jään odottamaan postaustasi...

      Jokin täsmädekkari olisi paikallaan, tosiaan. Jo Nesbøtä olen säästellyt pahan päivän varalle, mutta jokin uutuuskin houkuttaisi.

      Poista
  6. Uskomaton määrä kirjoja vielä vauvavuonna :O!
    Ja voih, Dublin :)! Onnellista uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen itsekin hämmästynyt! Tosin lastenkirjoja on 36 (oikeasti vielä enemmän). Mutta yllättävän paljon aikuisten kirjojakin kertyi. Lapset nukkuvat onneksi pitempään kuin minä... Dublin on mielessä!

      Onnellista uutta vuotta myös Sinulle, bleue!

      Poista
  7. Hienolta, vaikkakin kiireiseltä, kuulostaa vuotesi. :) Saran tavoin Omenapuu kiinnitti huomioni. T'äytynee taas täydentää lukulistaa.

    Tämän vuoden jutuista Dublin on aivan varmasti hienoin juttu. Toivottavasti pääsette lähtemään reissuun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen Omenapuuta! Ja niin, jos Dubliniin asti pääsisin, niin olisinpa ihmeissäni. Viime kesän Skotlanti jäi vauvan takia, ja ensi kesä olisi aivan toivioretki. Dublin on niin kirjallinen paikka. :)

      Kiirettä yritän lukemisella hidastaa, mutta tämä bloggaaminen on tuonut lisää höyryä vaan. Lukuhetket lasten kanssa ovat tärkeitä.

      Poista
  8. Voi ihme, mikä kirjamäärä vauvavuonna! Huippulukija olet!

    Onnellista vuotta sinne melkein naapuriin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoja on paljon, mutta paljon on onneksi myös lastenkirjoja! Oikeasti en ole mikään huippulukija, 40-50 on realistisempi luku, mutta nyt ei ole työ haitannut harrastusta. Kotitöissäkin olen oppinut menemään siitä, missä aita on matalin.

      Hyvää uutta vuotta myös naapuriin! Pian tapaammekin!

      Poista
  9. Sinulla on ollut monin tavoin hyvä vuosi. Onnellinenkin noin ihmeellisten asioiden äärellä. <3

    Olen iloinen, että Dora, Dora ja Taivaslaulu ovat parhaidesi joukossa, kuten myös Murakamin Sputnik. Elefantin matka on omalla lukulistallani.

    Hauskaa, että olette suuntaamassa Dubliniin. Minä juuri tänään ihan toisaalla kyselin, että Edinburgh vai Dublin. Meillä on 15-vuotishääpäivä kesällä ja sitä ajatellen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuosi oli onnellinen! <3 Vauva on ihmeellinen, kuten lapset ovat.

      Dora Dora on huikean hyvä, samoin Taivaslaulu on hieno monella tavalla. Sputnik oli lumoava ja Elefantin matka on todellakin suositeltava, hauska ja hienosti ironinen.

      Dublinin-matkaa odotan kovasti. Edinburgh jäi vauvan takia toteutumatta viime kesänä, mutta ehkä pääsen sinne joskus näytelmäfestareiden aikaan.

      Poista
  10. No, paljastan sen nyt tässä sinun blogissasi: Olen suuri venäläisen kirjallisuuden ystävä, mutta ikinä, ikinä en saa luettua Saatana saapuu Moskovaan. Siinä on vain se jokin, mikä ei sytytä minua.

    Dekkareista. Missä sinulla on tämän vuoden Holt, Slaughter ja Theorin? Minä en pystynyt edes listaamaan vuoden 2013 parhaita dekkareita, kun nämä kaikki kolme tekivät parhaansa. Puuttui enää se, että Larsson olisi julkaissut vuonna 2013!

    Täällä -runokokoelmasta täysin samaa mieltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, Leena! SSM meinasi jäädä heti elä sivuilla muitakin kesken. Sitten vain annoin mennä ja odottelin, mitä seuraavaksi keksitään... Kirja vaati heittäytymisen hulluuden vietäväksi.

      Slaughteria en ole koskaan lukenut. Theorinin eka oli niin hurja, että en ole uskaltanut lukea enempää ja Holtiin vähän kyllästyin, mutta ehkä pitäisi taas lukea.

      Täällä on hieno. Ostin alennusmyynnistä lisää runoja luettavaksi. <3

      Poista
  11. Ihana kooste! Olen niin iloinen, että päätit perustaa blogin. Tekstisi ovat hyviä ja kuvasi kauniita. Tänänkin postauksen yläkuva aivan huisin ihana :)

    Iloinen olen myös siitä että Saatana kamuineen ylti sinun kärkikuusikkoosi.

    Ja Dublin on ollut meidänkin mielessä. Jo pitkään, mutta ei olla vieläkään saatu aikaiseksi matkustaa sinne. Sain mieheltäni joululahjaksi avoimen matkalahjakortin "minne vain" ja ehdotin heti Dublinia. 14- vuotiaan tyttäreni mielestä olin kyllä vähän höpsö: mennä nyt Dubliniin, vaikka maailma on täynnä paljon mielenkiintoisempia paikkoja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Saatana kamuineen"... :D Olen koko päivän nauranut tälle. Herodes jatkaa jollain tavalla Pontius Pilatus -teemaa.

      Kiitos kannustuksesta ja kuvakehuista! Kuvaamisessa olen hassusti vähän kunnianhimoinenkin, vaikka en mitään osaa. Harjoittelen ja kokeilen.

      Dublin - Joycen patsas, upea yliopistokirjasto, Guinnes, irkkumusa... Eivätkö nuoret ymmärrä hyvän päälle? ;) Meillä on kohta bloggaajien matkaseurue koossa...

      Poista
  12. Hieno plokkaus. Töitä saat tehdä, kun on neljä lasta ja vauva nuorimmainen. Iloista lukuvuotta sinulle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Mai! Iloista lukuvuotta Sinullekin!

      Sanotaanko, että olen kehittänyt rutiineja ja näitä omia harrastuksia, niin ei tunnu niin työltä. :)

      Poista
  13. Olen niin iloinen, että perustit tämän Luettua elämää -blogin, tästä on nimittäin tullut viime vuoden aikana oma supersuosikkini. Kirjoitat ihan hurjan hyvin, ja sinulta saa roppakaupalla hyviä lukuvinkkejä! Ja aivan mahtavaa on ollut tutustua muutenkin, odotan jo kovasti huomista tapaamista! <3

    Olet lukenut valtavan paljon, ja upeita kirjoja. Listaamissasi on monta sellaista, jotka itsekin tahdon pian lukea, ja myös monta sellaista, joita minäkin olen rakastanut: Taivaanvartijat, Dora, Dora, Kirkkaat päivä ja ilta ja Sputnik-rakastettunikin.

    Ja minäkin olen menossa tänä(kin) vuonna Dubliniin, se on niin ihana paikka ja rinnassa kaihertaa kova Irlanti-ikävä. Nyt annan sinulle täsmäsuosituksen: lue Seamus Deanen Lukuhetkiä pimeässä! Se on yksi viime vuoteni suurimmista kirjarakkauksista (pitäisi saada blogattua siitä), ja tiedän että sinäkin rakastaisit sitä.

    Ihanat kuvat!

    VastaaPoista
  14. Kiitos kauniista sanoista, Sara! <3 En kyllä jätä minäkään yhtään sinun blogisi tekstiä välistä. Ihanaa, että huomenna on tapaaminen!

    Kyselen huomenna Dublin-vinkkejä. Olen käynyt vain kerran aikaisemmin Irlannissa. Lukuvinkkisi aion etsiä käsiini ensi tilassa, löysin hyllystä jo nobelistin kokoelman Ukkosvaloa...

    Kirjamakumme menevät niin yksiin. Juuri kun ajattelin pitää sotakirjoista taukoa, niin tajusin, että Kangastus 38 tuossa taitaa kuulua Suketuksen listoille, joten olen siinäkin haasteessa mukana. Vaikka siis viime vuonna luin paljon upeita sotakirjoja, ja nyt ajattelin keskittyä muumeihin. :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!