Olen pyöritellyt näitä kysymyksiä mielessäni jo jonkin aikaa, mutta en silti ole varma, vastaisinko huomenna samoin. Tänään tunnelma on kuitenkin tällainen:
Tässäpä Main mukavat kysymykset:
1. Miten muuten käyttäisit ajan, joka sinulla kuluu kirjabloggaamiseen?
Todennäköisesti käyttäisin tämän ajan kotitöiden tekemiseen tai käsitöihin. (Harrastukseni seuraukset voi nähdä, kun luo silmäyksen kaaokseen ympärilläni. Intohimoni eivät todellakaan kohdistu taloustöihin.)
2. Mitkä ovat viisi kirjaa, joista pidät eniten kirjablogissasi?
Viisi kirjaa ylitse muiden omassa blogissani ovat olleet Hannu Väisäsen Taivaanvartijat, Mihail Bulgagovin Saatana saapuu Moskovaan, Joel Lehtosen Putkinotko, Leena Krohnin Hotel Sapiens ja Ulla-Lena Lundbergin Jää.
3. Onko sinulla jokin inhokkikirja, mistä et pitänyt, mutta luit kuitenkin?
Osaan yleensä jättää inhokkikirjan kesken, mutta lukupiirikirjathan on luettava, eikös vain. Ehkä viime vuosien työläin lukukokemus minulle on ollut Riku Immosen HD-miehen seikkailut. Huh. Humanistin painajainen.
4. Mitä muuta harrastat kirjojen lukemisen ja niistä bloggaamisen lisäksi?
Harrastan liikuntaa: työnnän vauvaa rattaissa ahkerasti ja käyn jumpissa aina, kun vain suinkin pääsen. Kutominen on myös kivaa, mutta kausittaista, ja teatterissa käyn mahdollisimman paljon, mutta siihenkin ehti tulla melkein vuoden tauko vauvan myötä.
5. Onko sinulla ikioma lukupaikka ja millainen se on?
Ikioma lukupaikkani on oma sängynpuoliskoni, jossa on melko ruuhkaista. Joudun jakamaan sen lasten kanssa, joten en ole ihan varma, onko se edes omani.
6. Kuuluuko lukemiseesi herkuttelu, musiikin kuuntelu tai jokin muu kiva puuhastelu?
Herkut, musiikki tai muut puuhat unohtuvat tyystin, kun luen (ks. kohta 1).
7. Käytätkö lukuharrastukseesi paljon rahaa? Riittääkö esim. tuhat euroa kaikkeen (sisältää messut ym ihanat lukuasut ja villasukat)?
Kyllä riittää 1000 euroa tähän harrastukseen. Ostan kirjoja paljon, mutta yleensä alennuksesta. Kirjasto on tullut taas rakkaaksi bloggaamisen myötä, sillä uutuudet löydän sieltä. Lukeminen taitaa olla suhteellisen halpa harrastus.
8. Missä säilytät kirjojasi?
Olisi helpompi vastata kysymykseen, missä en säilytä kirjoja. Jääkaappi ja sauna ovat varmaan ainoat paikat, joissa niitä ei ole. Pöydät, kaapit, kirjahyllyt - kaikki paikat ovat täynnä kirjoja.
9. Annoitko joululahjaksi kirjoja? Minkä nimisiä?
Joululahjaksi äidille lähti Laila Hirvisaaren Me Katariina, kummitädille Kristiina Harjulan Pispalan kiviä, miehen veljelle Jari Tervon Esikoinen, ystäville R. L. Stevensonin Aasin kanssa matkalla Sevennien vuorimailla ja Alice Munron Kerjäläistyttö. Lapsille lähti Tove Janssonia, Mauri Kunnasta ja vaikka mitä. Käärin varmaan parikymmentä kirjapakettia tänäkin jouluna. On ihanaa antaa lahjaksi kirja.
10.Mikä on hienointa lukuharrastuksessasi (uudet kirjat, messut, kirjablogi, kirjastot, oma aika, tarinat, kirjoista kirjoittaminen, klassikot, kirjapiirit...)
Hienoninta on aina vaan lukeminen. Mutta olen ikionnellinen lukupiireistä ja blogistani, jotka ovat entisestään rikastuttaneet lukemistani.
Ja tässä Annan heittämät pähkinät:
1. Missä ja mihin aikaan vuorokaudesta yleensä luet?
Luen aina kun vain mahdollista, mutta eniten öisin, kun muut nukkuvat.
2. Kerro jokin lapsuuden lukumuistosi.
Näitä on aika monta, mutta parasta oli, kun äiti luki siskolleni ja minulle ääneen Pupu Tupunaa, Pekka Töpöhäntää ja muita kuvakirjoja.
3. Luetko runoja, ja jos luet, niin kuka on suosikkirunoilijasi?
4. Perinteinen kirja, äänikirja vai e-kirja? Miksi?
5. Mikä kirja on vaikuttanut sinuun eniten? Miksi?
6. Missä kirjallisessa matkakohteessa haluaisit käydä?
Olen lähdössä Dubliniin ensi kesänä. Maltan tuskin odottaa.
7. Minkä lajityypin kirjoja et missään nimessä lue?
8. Vaikuttaako kirjan ulkoasu osto- tai lainauspäätökseesi?
9. Mikä on mielestäsi kaunein tai vaikuttavin kirjan nimi?
10. Mitä kirjaa suosittelet minulle?
Sitten heitän tämän kukan ja haasteen eteenpäin kirjallisten kysymysten saattelemana Toisen tähden alla -blogiin Jaanalle, Matkalla Mikä-Mikä-Maahan Annalle ja Tea with Anna Karenina -blogiin Nooralle:
1. Miksi päätit ruveta bloggaamaan?
2. Mikä blogiteksteistäsi on sinulle rakkain - minkä kirjoitit sydänverelläsi?
3. Mikä on paras kirjamuistosi?
4. Romantiikkaa vai jännitystä?
5. Kenet kirjailijan haluaisit tavata ja mitä hänelle sanoisit?
6. Mikä oli lapsuutesi tärkein kirja?
7. Kuinka paljon käytät päivässä aikaa lukemiseen ja bloggaamiseen?
8. Mikä kirja sai sinut viimeksi nauramaan ääneen?
9. Mikä kirja sai sinut viimeksi itkemään?
10. Minkä kirjan lukemista odotat erityisesti tänä vuonna?
Oijoi, nuo kirjakasat siellä sun täällä kuulostavat tutuilta ;). Vierailin yhden kirjabloggaajan luona taannoin, ja hänellä oli kirjoja vain kahdessa kirjahyllyssä (ja muutama lukemista odottava ja tod. näk. viimeistään sen jälkeen kiertoon päätyvää rivissä "lukupöydällä"), joissa kirjat seisoivat siististi yhdessä rivissä (ei kirjoja poikittain rivin päällä tms.). En voi kuin ihailla, mutta samaan en pysty ikinä :).
VastaaPoistaMyös lukunurkkasi kuulostaa tutulta. Kuopukseni (keväällä 2v.) ei nykyään anna minun lukea päivällä ollenkaan, vaan vaatii minua lukemaan suosikkikirjojaan kanssaan uudestaan ja uudestaan. Olisi pitänyt harrastaa lukemista salaa lapsilta, ottavat vaikutteita ;)
Kirjoja on nytkin myös majarakennelmien painoina, eli eivät ihan järjestyksessä kaikki opukset. Ihanaa, kun lapset oppivat käyttämään kirjoja monipuolisesti!
PoistaVaikeahan tätä harrastusta on piilotella lapsilta tai puolisolta, vaikka myönnän, että joskus heitän kirjan piiloon, kun kuulen askelia ja piti olla jokin kotityö kesken. Parempi kai kuitenkin kirja kuin pullo, yritän puolustautua, vaikka jonkin sortin todellisuuspakoahan tämäkin on. Vaiko ehkä päinvastoin, yritystä ymmärtää tätä kaikkea?
Lasten lempikirjat - satoja kertoja luetut pupet - ah. Sattuneesta syystä pukki toi kuopukselle uuden Puppe-kirjan ja vanhempien lasten rakkaimpia pahvikirjoja on siirretty talteen.
Voi, kyllä nyt viimeistään pitäisi lukea Saatana saapuu Moskovaan. Kirjaa on niin moni kehunut ja sinullakin se on yksi blogisuosikeistasi.
VastaaPoistaMinunkin on vaikea keskittyä äänikirjoihin. Tosin pari vuotta sitten työskentelin kotoa käsin ja silloin kävin aina aamuisin äänikirjakävelyllä. Kävellessä pystyin keskittymään äänikirjaan, mutta kyllä oikean kirjan _lukeminen_ on se nautinnon takaava juttu.
Valoisia talvipäiviä!
Suosittelen SSM:ää! Olihan siinä sulattelemista ja ihmettelemistä, mutta eivät unohdu ne kirjan kuvat tai tunnelmat kovin äkkiä. Vaikuttava monella tapaa. Melkein voisi sanoa, että sen luettuaan voi lukea mitä vaan, muttei halua lukea mitään yhdentekevää.
PoistaOikean kirjan siunaus on varmaan siinä pysähtymisen pakossa, kun pitää pysyä paikallaan ja keskittyä 100 %.
Vastattu on, kiitos kysymyksistä.
VastaaPoistaVarastin sinulta Dublin-idean ja vannon myös perinteisen kirjan nimeen.
Ihanaa, käyn heti kurkkaamassa! Dublinia odotellessa...
PoistaOlipa mukava lukea vastauksiasi!
VastaaPoistaMinäkin suosin perinteistä kirjaa. Tosin matkalle voisin ottaa mukaan kirjoja tabletille ladattuna, niin ei tarvitsisi täyttää matkalaukkua kirjoilla. Ja Dubliniin minäkin mielelläni lähtisin.
Kiitos kirjavinkistä! Herodes menee lukulistalle.
Kiitos kysymyksistä!
PoistaPerinteinen kirja on aika kätevä paketti ja pokkarina suhteellisen kevytkin. Herodes puolestaan on aika painava matkakirja, tosiaankin... Mutta kannattaa lukea, ehdottomasti. Kiva, jos se pääsi lukulistalle. :)
Jännä juttu, että minä en tykkää yhtään perinteisistä nimistä. Olen aivan täpinöissäni Adichien kolmen ensimmäisen kirjan nimistä, mutta viimeisin on tylsä nimi (Kotiinpalaajat).
VastaaPoistaEsim. Hanna Haurun Tyhjien sielujen saari, nimi on mielettömän itkettävän ihana tai Katherine Boon Kätkössä kauniin ikuisen (kirja Intian slummista).
Kiitos osallistumisesta ja kivoista vastauksista :)
Kiitos kysymyksistä, Mai! :)
PoistaMinua aivan nauratti, sillä Tyhjien sielujen saari ja Kätkössä kauniin ikuisen ovat sellaisia kirjojen nimiä, joita vierastan. Näin lukijoille nappaavat erilaiset asiat. Pitäisi varmaan vähän joustaa ennakkoluuloistaan. :)